سوراخ شدگی تیغه بینی :
اصولا تیغه میانی بینی حفره های سمت راست و چپ بینی را از هم متمایز می سازد . تیغه میانی در بخش بیرونی از غضروف ساخته شده و در بخش داخلی تر دارای اسکلت استخوانی است مجزا بودن حفره های راستی و چپی سبب ساختار کارآمد تر بینی و عملکرد قوی آن در تنفس و حس بویایی می شود. بروز برخی ایرادات در این تیغه موجب نارسایی های تنفسی و و عملکردی بینی می شود یکی از مشکلات مهم تیغه بینی پیدایش سوراخ در این تیغه بنا به دلایل متعددی است.
دلایل بروز سوراخ در تیغه بینی:
– سوانح و اعمال ضربه به تیغه بینی : وارد شدن ضربه به بینی به ویژه اگر با جمع شدن خون در تیغه بینی و له شدگی آن یا پیدایش آبسه در ناحیه همراه باشد بدلیل ایجاد اشکال در خونرسانی ،میتواند سبب از بین رفتن تیغه بینی شود.
جراحی های غیر استاندارد : اعمال جراحی بینی اعم از عمل زیبایی بینی یااصلاح انحراف تیغه بینی اگر بدون دقت و توجه و توسط افراد کم تجربه و نا آشنا با آناتومی داخل بینی انجام گیرد میتواند منجر به پیدایش سوراخ در تیغه بینی گردد.
بیماری های خاص : بیماری هایی چون رماتیسم و گرانولوماتوز مانند جذام و وگنر نیز احتمال صدمه دیدن غضروف تیغه بینی وجود دارد.
دلایل دیگر : خشکی بینی و صدمات وارده بدنبال دستکاری های مکرر بینی، ثانویه به سوزاندن(کوتر) وسیع و دو طرفه تیغه بینی جهت کنترل خونریزی های بینی و علل ناشناخته.
نشانه های این عارضه :
پیدایش انسداد در بینی ، ترشح مواد چسبنده و متعفن ، خونریزی ، عوض شدن فرم و شکل بینی گاه به حالت زین اسبی ، سوت کشیدن بینی حین تنفس .
درمان سوراخ شدگی تیغه بینی :
درمان سطحی : چرب کردن داخل بینی توسط پمادهای مخصوص که پزشک تجویز می نماید سبب نرم شدن مخاط و کاهش عوارض خشکی بینی مانند خونریزی و تجمع و سفت شدن ترشحات بینی می گردد.
جراحی بینی با هدف درمان : جهت مسدود نمودن سوراخ تیغه بینی تکنیک های جراحی مختلفی وجود دارد که اساس آنها انتقال دو لایه مخاط در دو سمت بینی وپیوند غضروف یا بعضا مواد سنتتیک بین لایه های مخاطی می باشد.استفاده از آندوسکوپ جهت تسهیل جراحی مفید می باشد.البته در مواردی که سایز سوراخ بزرگ است بدلیل محدود بودن مخاط قابل انتقال با حفظ خونرسانی کافی ،احتمال دارد سوراخ کاملا بسته نشود.
جایگذاری پروتز های مناسب: جاگذاری برخی انواع پروتز می تواند سوراخ تیغه بینی را ببندد و مشکل سوت کشیدن بینی هنگام تنفس را بر طرف کند ولی مشکل خشک شدن ممکن است به صورت کامل اصلاح نگردد.
با تشکر مدیریت سایت دکتر گیلدا گیوه چی جراح و متخصص گوش و حلق و بینی.